Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, bireyin hayatında akademik ve sosyal yönünü etkileyen oldukça önemli bir konudur. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun 3 farklı belirti grubu bulunmaktadır. Bunlar; dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivitedir. Bazı bireylerde dikkat eksikliği belirtileri gözlemlenir bazılarında hiperaktivite belirtileri gözlemlenir bazılarında ise hem dürtüsellik hem hiperaktivite belirtileri gözlenir. Örneğin; çocuğunuza ne sıklıkla dikkat et dediğinizi hiç düşündünüz mü? Çocuklar, okulda öğretmenlerinden veya anne-babalarından günlük hayatında ne sıklıkla biraz daha dikkat et cümlesini duyuyor hiç düşündünüz mü? Dikkat becerimizin ne düzeyde olup olmadığına bakmadan aslında bu istek bizim için oldukça kolay gibi görünse de karmaşık bir konudur. Örneğin; mutfağa gittiğinizde ne için geldiğinizi unuttuğunuz ya da kitap okurken son birkaç sayfayı anlamadığınızı fark ettiğiniz olmuştur.
Dikkat Nedir?
Dikkat, algıda seçiciliği sağlayan süreçtir. Dikkatin birden fazla yönü vardır. Çevreden gelen çok sayıda uyarıcıdan belli bir kısmına algımızı yöneltmemize dikkat denir.
Dikkat Eksikliği Tipik Belirtileri Nedir?
Odaklanma zorluğu yaşamak, dikkatini sürdürmekte zorlanmak, göz temasından kaçınmak, aynı aktiviteye uzun süre devam edememek, kolayca sıkılma, detayları gözden kaçırma, unutkanlık, organize olmakta güçlük yaşamak, günlük işlerini unutmak, karşısındakini dinlemekte güçlük çekmek, eşyalarını kaybetmek ve basit yönergeleri akılda tutmakta zorlanmak gibi tipik belirtileri bulunmaktadır.
Hiperaktivitenin Tipik Belirtileri Nedir?
Fazla hareketlilik, yerinde durmakta zorlanmak, sabit dururken bile eller ve ayakları hareket ettirmek, hızlı konuşmak, konuşurken kelimeleri hatalı söylemek ve anlamsız cümleler kullanmak, birini dinlemekte güçlük yaşamak ve dinlerken sık sık karşısındakinin sözünü kesmek gibi tipik belirtileri bulunmaktadır.
Dürtüselliğin Tipik Belirtileri Nedir?
İstediği şeylerin hemen karşılanmasını istemek ve bu konuda ısrarcı olmak, sabırsız olmak, düşünmeden hareket etmek, aceleci davranmak, sıra beklerken zorlanmak ve tepkilerini kontrol ederken zorluk yaşamak gibi tipik belirtileri bulunmaktadır.
Yaşa Göre Tipik Belirtiler Değişiklik Gösterir Mi?
Bireyin hayatında farklı dönemlerde (çocukluk, ergenlik, yetişkinlik) bu belirtiler değişkenlik gösterebilir. Bu dönemler içerisinde belirtilerde yer değişikliği görülebilir. Dolayısıyla birey yaşamının farklı dönemlerinde hiperaktivite, dikkat eksikliği ve dürtüsellik belirtileri gösterebilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisinde en önemli seçeneklerden birisi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisine ek olarak merkezimizde bulunan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite tedavisinde dikkat arttırma eğitimine yönelik Berard Ait Metodu ve Brainfit programının tedavi sürecinde etkili olduğu ve iyileşme oranlarını sağladığı bilinmektedir.