Aile & Çift Danışmanlığı
Aile ve çift terapisi, çiftlerin (evli olan ya da olmayan) birbirleriyle ilişkilerini, bu ilişki tarzının davranışlara ve ilişkiye nasıl yansıdığını anlamaya çalışan, aile sistemini bireyler arası ilişkiden ziyade bir bütün olarak gören bir terapi modelidir. Genel olarak çift birlikte seansa katılabilmektedir. Bazen bir kişiyle ilişki baz alınarak aile ve çift terapisi yapılabilmektedir. Bu terapide, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması hedeflendiği için çiftlerin birbirlerine verdikleri tepkiler ele alınır. İlişkide bulunan sorunlar arasında karşı tarafı suçlayarak bireyin kendi eksiklerini görmeye açık olmaması da yer almaktadır. Aile ve çift terapisinde terapistin görevi çifte bu faktörleri objektif ve açık biçimde göstermektir.
Aile ve çift terapisinde amaç, birlikte oluşturulan hedefler doğrultusunda yine birlikte çözümler bulmaktır. Her birey, diğerinden oldukça farklıdır. Bu sebeple birliktelik, içerisinde birçok farklı değişkeni barındırır. Bu farklılıklar çiftlerin yaklaşımlarıyla birlikte ilişkinin gelişiminde de belirleyici bir faktör olabilmektedir. Sorunlu bir ilişkide bu farklılıkların ele alış biçimleri değerlendirilmelidir. Örnek olarak; güven problemi, ayrılma ya da cinsel yaşam zorlukları gibi konular gösterilebilmektedir.
Ne Zaman Aile ve Çift Terapisine Başvurmalıyım?
Buna ilave olarak evlilik öncesi çiftlerin birbirlerine uygunluğu sorgulanması veya yaşanan sorunları evliliğin çözüm olduğunu düşünmeleri gibi birçok konu aile ve çift terapisinde işlenmektedir. Aileler büyük ölçüde bir sorun sonucunda ya da anlaşmazlıkların doğurduğu gerginlikler nedeniyle terapiye başvururlar. Ayrıca kıskançlık gibi sorunlar da aile ve çift terapisinin ilgilendiği konulardan bazılarıdır. Çiftlerin sorunları genellikle birbirlerine yansır. Bu konularda ilişkinin yapısı göz önüne alınarak bu sorunlar aile ve çift ile beraber çalışılmalıdır.