Oyun terapisi, çocukların oyun ve oyuncakları kullanarak sorunlarını anlayan, duygularını ve davranışlarını çözümleyen ve çocuklara bu sorunlarla ilgili çözüm sağlayan bir terapi tekniğidir. Oyun terapisinde temel amaç çocukların duygusal çatışmalarının çözümlenmesi için oyun ile güvenli bir ortam oluşturmaktır. Güvenli ortamı oluştururken çocuklarda dil, bilişsel ve motor gelişimini de destekler.
Oyun terapisini kullanarak çocuk yaşamından parçaları oyuna taşır ve yaşamındaki duyguları paylaşır bu şekilde çocuğun sorunlarını ifade etmesine yardımcı olunur. Sorunların ifade edilmesinin ardından amaç çatışmaları çözerek yeniden yapılandırılmasıdır. Çocuklarla yetişkinlerde olduğu gibi bir yöntem kullanmak çoğu zaman güçtür. Bu şekilde cevap alınamayan çocuktan oyun esnasında uzman kişi eşliğinde bir çok düşünce ve duygu açığa çıkacaktır. Burada oynanan oyun evde anne ve babayla, okulda öğretmenle oynanan oyundan farklıdır.
Oyun terapisinde özel olarak hazırlanan oyun odasında çocukla birlikte oyun oynayan terapist ilk olarak güven ilişkisi oluşturarak sürece başlar. Oyun terapisinde oyun yapılandırılmamış olsa bile terapistin gözlemleri ve bilinçli söylemleri ile oyun terapisinde oynanan oyunu diğer oyunlardan ayırır.
Ne Sıklıkla Oyun Terapisine Gelmeliyim?
Başvurulan konunun seyrine göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle terapist ve çocuk haftada bir ya da iki kez görüşür. Oyun terapisi süresi 50 dakikadır.
Hangi Durumlarda Oyun Terapisine Başvurabilirim?
Oyun terapisi 2-12 yaş aralığına uygulanır. Oyun terapisinin konuları arasında; tırnak yeme, kardeş kıskançlığı, alt ıslatma, dışkı kaçırma, sosyal ilişkilerde zorlanan çocuklar, sosyal uyum zorluğu yaşayan çocuklar, çocukluk dönemi depresyonu, çocukluk dönemi kaygı bozukluğu, parmak emme, saç yolma, tik sorunları, yalan söyleme, çalma gibi davranış bozukluğu, zorbalığa uğrayan çocuklar, zorbalık gösteren çocuklar, kayıp ve yas yaşayan çocuklar, boşanmış ebeveynleri olan çocuklar, fiziksel, duygusal ve cinsel istismara maruz kalan çocuklar, travma yaşayan çocuklar (deprem, savaş, ameliyat, kaza), dikkat eksikliği ve hiperaktivite yaşayan çocuklar ve fiziksel engel nedeniyle çeşitli sorunlar yaşayan çocuklarda oyun terapisine başvurulabilir.
Oyun Terapisinin Faydaları Nedir?
Oyun terapisi çocukların hislerini anlaması, hislerini doğru aktarmasını, çözüm odaklı olmalarını, yaşamındaki problemleri çözmesini, kendilerini ifade etmelerini, kendilerine güvenin artmasına ve kendini geliştirmesini sağlar.